Περουβιανός σεφ μαγειρεύει στον Όλυμπο

11

Στα 2.500 μέτρα προς… τα πάνω, είσαι ήδη μακριά από οτιδήποτε γνώριμο, πολύ ψηλά από τον πολιτισμό που ξέρεις. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο πρωτόγνωρα αν συνυπολογίσεις ότι είσαι και μερικά χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη χώρα που μεγάλωσες. Είναι όλα τόσο παράλογα όμορφα που καταλήγουν σχεδόν μαγικά. Έτσι τουλάχιστον περιγράφει ο Juan Danilo, την Ελλάδα: «Μια μαγική χώρα, με μαγικούς ανθρώπους».

Ο διάσημος περουβιανός σεφ από ένα τυχαίο γεγονός βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες στην χώρα μας, ακολουθώντας το γαστρονομικό road trip Cocoowa Trilogy [EXPERIMENT|EAT|EXPLORE] μαζί με τον Γιώργο Ζαρζώνη, φωτογράφο και ιδρυτή της Cocoowa Chocolate. Το γευστικό ταξίδι έχει σταθμούς σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, αλλά αυτή τη στιγμή οι δύο περιηγητές βρίσκονται στη βόρεια πλευρά της χώρας. Η ATHENS VOICE τους πέτυχε να μαγειρεύουν στον Όλυμπο.

«Σε αυτόν τον τόπο νιώθω σαν να βρίσκομαι κοντά στους Θεούς», λέει ο Juan και συνεχίζει: «Προσπάθησα να μαγειρέψω με τα υλικά και τα στοιχεία που βρήκα εδώ, όπου δεν έχουμε ούτε νερό, ούτε κάποια άλλη μορφή ενέργειας πέρα από τη φωτιά. Για αυτό μαγείρεψα ακολουθώντας τις αρχαίες μεθόδους των Ελλήνων, ψήνοντας το κρέας απευθείας πάνω στη φωτιά και με τα προϊόντα που υπάρχουν στον Όλυμπο: μαύρο χοίρο, λάδι, ελιές. Ήταν μία απίστευτη εμπειρία».

Εκεί ψηλά στον Όλυμπο, ο σεφ από το Περού έψησε στη φωτιά μαύρο χοίρο και πάνω του έτριψε μαύρη τρούφα. Σέρβιρε φρούτα μαζί με λαχανικά και χυμό ροδιού και ένα τρομερό πιάτο που ενώνει το Περού με την Ελλάδα: πεπόνι με αλάτι από την Κρήτη, ξύδι, πιπέρι και… καραμελωμένα κουκούτσια ελιάς! Μαγείρεψε αποκλειστικά με ελληνικά προϊόντα: ελαιόλαδο από το Thallon Olive Oil, άγρια ρίγανη από το Physi, χυμό ροδιού από το Pom My God Pommegrate, παλαιωμένο τσίπουρο Κατσαρός, και φυσικά με σοκολάτες Cocoowa. Να πούμε ότι στο στήσιμο της γευσιγνωσίας βοήθησε το επιμελητήριο Λάρισας με τον κ. Τάκη Οικονόμου να είναι στην πρώτη γραμμή.

Όταν ρωτάω τον Juan αν η περουβιανή κουζίνα έχει κοινά σημεία με την ελληνική, απαντά: «Και οι δύο λαοί έχουν πολύ υψηλά τη μαγειρική. Τους αρέσει να δοκιμάζουν, να μιλούν για το φαγητό, να πειραματίζονται. Είναι στην κουλτούρα τους. Κι εγώ προσπαθώ να πετύχω τις ελληνικές γεύσεις χρησιμοποιώντας τις τεχνικές που ξέρω, να βρω έναν τρόπο να ενωθούν οι δύο κουζίνες».

Ο Γιώργος Ζαρζώνης που είναι συνεχώς δίπλα στον σεφ λέει: «Για εμένα το πιο σημαντικό είναι ότι αυτός ο άνθρωπος ξέρει από γεύσεις, είναι ένας σωστός γευσιγνώστης. Δίνει συμβουλές στους ανθρώπους με τους οποίους μιλάει, συμβουλές γύρω από τη γεύση. Είναι τεράστια εμπειρία για εμένα που κινηματογραφώ αυτό τον άνθρωπο, νιώθω ότι δεν αποτυπώνω απλά την εικόνα, αλλά τη ζω!»

Φεύγοντας από τον Όλυμπο η ομάδα κατευθύνεται προς την Ήπειρο για να μαγειρέψει ο Juan μαζί με έλληνες σεφ, με την υποστήριξη της περιφέρειας Ηπείρου, να δοκιμάσει ακόμα περισσότερα τοπικά προϊόντα και να γνωρίσει ακόμα περισσότερα ελληνικά τοπία. Αναμένουμε τη συνέχεια…

ΠΗΓΗ

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.