Πλαταμώνας: Tο δηλητηριώδες σκαθάρι που πετάχτηκε μπροστά τους!

217

Το σκαθάρι έμοιαζε από μακριά με μια μεγάλη κατσαρίδα. Όπως διαπιστώθηκε έκρυβε δηλητήριο και ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο. Ο Πλαταμώνας στην Πιερία, παραμένει ανάστατος από τις εικόνες που θα δείτε…

Αντιμέτωποι με ένα τεράστιο σκαθάρι που μοιάζει με κατσαρίδα και είχε μήκος περίπου 10 εκατοστά, βρέθηκαν κάτοικοι του Πλαταμώνα το περασμένο Σάββατο (19-09-2020). Όπως διαπίστωσαν αναζητώντας στη βιβλιογραφία, απέναντί τους είχαν το σπάνιο δηλητηριώδες αμφίβιο έντομο που ονομάζεται λιθόκερος και το οποίο εμφανίζεται σπάνια στη χώρα μας, πάντα δίπλα στη θάλασσα.

Το εν λόγω έντομο είναι επικίνδυνο και μάλιστα πριν από ένα περίπου χρόνο είχε δαγκώσει παιδάκι 10 ετών στην Αχαΐα προκαλώντας του φοβερό πόνο. Ο λιθόκερος ή Lethocerus Patruelis Belostomatidae, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, είναι το μεγαλύτερο υδρόβιο έντομο της Ευρώπης. Ο λιθόκερος είναι ένα σαρκοφάγο (θηρευτής) αμφίβιο έντομο. Απαντάται συνήθως σε θερμά και τροπικά κλίματα (σπανίως στην Ελλάδα, μέχρι τα τελευταία 2-3 χρόνια), ενώ το μήκος του μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 12 εκατοστά.

Σε αντίθεση με τα άλλα έντομα της ίδιας οικογένειας, το θηλυκό αφήνει τα αυγά του στην παραλία, κοντά στη θάλασσα και συνήθως σε ανθρώπινες κατασκευές, με το αρσενικό να τα φυλάει από άλλους θηρευτές και να τα βρέχει κάθε τόσο με νερό της θάλασσας. Ο λιθόκερος τρέφεται με μικρά οστρακόδερμα, ψαράκια και αμφίβια, ενώ το δηλητηριώδες δάγκωμά του στον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει οξύ πόνο, ο οποίος διαρκεί για κάποιες ώρες, αλλά δεν προκαλεί θάνατο, εκτός και αν το θύμα είναι αλλεργικό στο δηλητήριο του.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.